neděle 18. prosince 2011

Vzpomínka na Václava Havla

Václav Havel byl symbolem éry, ve které jsem prožil prakticky celý svůj dosavadní život. Krátce po tom, co jsem se narodil se stal prezidentem a už od nejranějšího dětství jsem ho tak vnímal jako někoho důstojného, kdo je nad námi a kdo je veliká autorita. 
Když jsem byl trochu větší, dostal jsem k narozeninám knížku Uzel pohádek, v níž jsou pohádky za socialismu zakázaných autorů. Nejraději jsem měl havlovy absurdní Pižďuchy. Dokonalou karikaturu režimu, který zakázal Havlovi psát i tak nevinný žánr, jakým je pohádka.
Postupem času se člověk o Havlovi dozvídal více a více. To že byl taky skaut, dokonce ze kterého střediska, že pracoval v pivovaru a jezdil do práce Mercedesem, že má psy, že se podruhé oženil a tak dále a tak dále.
Na gymplu jsem pak měl možnost poznat Havla - dramatika. Nejdříve na inscenaci jeho Vyrozumění v Klicperově divadle. Druhá jeho hra, kterou jsem viděl byli Spiklenci. Inscenaci Chebského divadla jsem viděl v rámci festivalu Čekání na Václava (tuším, že na podzim 2008) opět v Klicperáku. A Václava jsme se tehdy skutečně dočkali. Na představení tehdy totiž dorazil Havel osobně a po představení ochotně podepisoval programy. Slovy Cimrmanovskými: "Vidíte, jak důležité je koupit si v divadle program." (Nemusíte řešit, kam se Vám autor podepíše.) Třetí a doposud poslední setkání s Havlem-dramatikem bylo večer před maturitou, kdy jsem viděl v Besedě Klicperovskou inscenaci Odcházení - divadleního šlágru posledních let - s excelentní Pavlou Tomicovou v roli Ireny.
S Václavem Havlem končí jedna éra světových dějin, doufejme, že začíná nová a lepší - ta kde zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí. Na závěr snad jen myšlenka, která mě napadla potom, co jsem si přečetl infoproužek na ČT24. Dnes nás opustil člověk, který pro naši generaci udělal víc, než co může kdokoliv z nás udělat po něm. Děkujeme!

1 komentář: