pondělí 2. ledna 2012

S čistou hlavou do nového roku

K začátku roku patří tradice. Postupem let jsem si vytvořil jednu vlastní a neobvyklou, kterou jsem si celkem oblíbil a hodlám ji praktikovat nejspíš i v dalších letech. Jde o návrat domů na ránem s čistou hlavou. Poprvé to byl výraz určité zoufalosti. 
Když jsme vítali rok 2007, bylo na statku boží dopuštění a nebylo místo, kam by si někdo neodložil obsah zkaženého žaludku. Pamětliv výroku Marge Simpsonové v roli dánské královny jsem se rozhodl zmizet. Mou záchranou se stal první ranní vlak jedoucí kolem šesté ráno z nedalekých Očelic. Cesta vede přes pole, tu noc padal sníh s deštěm a kdo ví čím vším. Bláto na cestě a pak na botách a kalhotech, ale špína mizela z hlavy, mozek pracoval a bylo to fajn. Všechny problémy odplouvaly s deštěm a než jsem přišel na nádraží, připadal jsem si neskutečně šťastný. A podobně to bylo i v dalších letech.
Poté co jakýmsi zvláštním způsobem přišel rok 2009 jsem absolvoval noční cestu za volantem podhůřím Jizerek a Krkonoš. Nezapomenutelná jízda za podpory Šmoulů a Nohavici, sníh se sypal a sypal a sypače teprve vyjížděly na silnici.
Vítání roku 2010 bylo poklidné, po dlouhé době v Hradci a kdybych věděl, že bude takové počasí, klidně jsem jel k Tuleňům na kole.
Rok 2011 mě v prvních svých hodinách zastihl v zástěře s tácem skleniček, posléze za pípou a nakonec v prvním vlaku z Křižanovic do Brna.
Při plánování Silvestra 2012 jsem tradici chtěl dodržet, částečně jsem k tomu byl nucen i okolnostmi (za 15 hodin mám první letošní zkoušku a momentálně se na ni pilně učím :-) ). Cesta na první vlak z Raškova do Hanušovic tudíž byla jasná volba. Křupající sníh, mlžně šedivý úsvit v lese u Nového Hradu, vzpomínky na srpnové putování na stejném místě a potom cesta k Brnu (o které jsem už psal)

Ty chvíle kdy se člověk vrací v první den roku domů a kdy má pocit že začíná něco nového, zajímavého je škoda kazit si pocitem kdy v hlavě buší permoníci, v žaludku probíhají reakce nejodpornějšího charakteru a rovnováha je velmi vzdáleným pojmem. Snad mi ten dobrý pocit z nového roku vydrží po celý rok a rok příští přivítám opět s čistou hlavou.

Žádné komentáře:

Okomentovat